Lichamelijke overbelastingsklachten

Lichamelijke klachten komen regelmatig voor. Het kan variëren van spierpijn en ongemak tot ernstiger klachten, zoals een spit, ischias, rughernia, schouderontsteking, muisarm of een peesontsteking.

Spierpijn en stijfheid na en dag niet-alledaagse-activiteiten, zoals tuinieren, klussen of verhuizen wordt beschouwd als ongemakkelijk, maar wordt geaccepteerd. `Ik heb de hele dag in de tuin gewerkt` is een voor een ieder een begrijpelijke verklaring. Dat een verhuizer of tuinman er over het algemeen minder lichamelijke klachten van krijgt, valt evengoed te verklaren: `hij of zij doet dit elke dag en is erin getraind`.

Of: Je hebt een te lange afstand gelopen met een zware boodschappentas of een kind op de arm. De relatie tussen de stijf aanvoelende arm en wat je hebt gedaan is duidelijk. Je schudt vermoedelijk de arm uit en buigt en strekt de arm. De klachten verdwijnen vanzelf.

Dergelijke spierpijnen en ongemakken zijn een lichte vorm van overbelasting, die slechts kortdurend zijn. Je kunt het vaak eenvoudig zelf oplossen.

Anders wordt het als klachten pijn geven en langer blijven bestaan of als klachten regelmatig opspelen dan wel terugkeren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan rugklachten of schouderklachten.

Wanneer spreken we van lichamelijke overbelastingsklachten? Wanneer is er sprake van overbelasting en wanneer is er meer aan de hand? Hoe herken je overbelastingsklachten klachten? Hoe ga je daarmee om? Kun je klachten herkennen of leren herkennen? En wat kun je er zelf aan doen om klachten zo snel mogelijk onder controle te krijgen en zelfs voorkomen?

Kennis is macht