Hoe ontstaan overbelastingklachten?

We spreken van overbelasting als de belasting groter is geworden dan de belastbaarheid. Het lichaam is uit balans.

Overbelasting kan op verschillende manieren ontstaan:

  1. Een forse belasting op het lichaam. Stel: Je verzwikt een enkel. Dan is de relatie tussen de klachten en de ontstaanswijze duidelijk. Vermoedelijk ben je voorzichtig met belasten en ben je waakzaam, de enkel niet te zwaar te belasten of opnieuw te verzwikken. Naarmate de enkel herstelt, zul je, rekening houdend met de pijn, de voet meer gaan belasten.

 

     2.   Een relatief lichte tot middelmatige belasting.

  • Dat kan een constante langdurige belasting zijn. Denk bijvoorbeeld aan lange autoritten en een rug of nek die `zomaar` opspeelt. Of wanneer na je lang achter de computer zit te werken, de nek of rug voelt. Of bijvoorbeeld die koude hand tijdens het muisen.
  • Het kan ook gaan om een herhaling van dezelfde beweging gedurende langere tijd met een middelmatige belasting. Denk daarbij aan de meest voorkomende oorzaak voor het ontstaan van rugklachten. 

                                     http://www.youtube.com/watch?v=Ifp7jGNOfWA

  • Het kan ook gaan om een herhaling van dezelfde beweging gedurende langere tijd met een lichte belasting. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van een toetsenbord.

Dan lijkt het alsof klachten `zomaar` ontstaan en wordt het des te ingewikkelder om de juiste acties te ondernemen.

Bij iedereen en overal
Overbelasting kan dus in feite bij iedereen overal ontstaan. Het vervelende is dat als er eenmaal sprake is van overbelasting, je meerdere malen per dag bewust wordt van het ongemak of zelfs pijn heeft aan het geblesseerde lichaamsdeel.

Sneller herstellen
Het liefst wil je zo snel mogelijk van de klachten of het ongemak of dit voorkomen. Overbelastingsklachten zijn gelukkig geen ernstige aandoeningen. Het probleem is hoe je met je lichaam omgaat in werk en vrije tijd. Met een voor jouw problematiek toegespitste `gebruiksaanwijzing` en begeleiding kun je zelf meer oplossen en zelf meer voorkomen dan je misschien denkt.

Krijg je de klachten niet onder controle of komen klachten regelmatig terug? Wij zijn gespecialiseerde Coaches en helpen je graag op weg bij het oplossen en voorkomen van lichamelijke klacht of pijn.

Overbelasting? Het kan iedereen overkomen!